ahmed799, czyli sugerujesz :diabelski_usmiech nieładnie :P
Wycieki oleju, czujnik ciśnienia oleju.
Zwiń
X
-
Wycieki oleju, czujnik ciśnienia oleju.
Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Octavii II 1.9 BXE 160 000km, po raz pierwszy wczoraj w własnym zakresie wymieniałem olej i zauważyłem po zdjęciu osłon dwa niepokojące mnie wycieki oleju. Jeden w dolnej części skrzyni biegów w pobliżu spustu (tak bynajmniej mi się wydaje, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie) [fot. 1]. Skoda od początku chodziła w rodzinie i wiem na pewno, że olej w skrzyni nie był jeszcze wymieniany. Po ilu km powinien być wymieniony pierwszy raz?? Drugi wyciek, zauważyłem po zdjęciu górnej osłony, przy jakimś czujniku z prawej strony bloku silnika. [fot. 2, 3]. Czy te wycieki są groźne?? Za co odpowiada ten czujnik??
I drugi problem, zauważyłem też, że niedawno pojawił się problem z czujnikiem ciśnienia oleju, kontrola gaśnie zaraz po przekręceniu kluczyka, a powinna po sekundzie, dwóch od odpalenia silnika, mógł polecieć czujnik ciśnienia oleju?? Trzeba wysłać Skodzine na komputer??
1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...655b2242f.html [na żółto zaznaczone miejsce wycieku, niebieski śruba do spustu oleju - sucha i czysta]
2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6ee4121ed.html [na żółto oznaczyłem czujnik spod którego zauważyłem wyciek]
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8b39a4de8.html
Z góry dziękuje za zainteresowanie moim problem i okazaną pomoc
Pozdrawiam wszystkich Skodziarzy
-
-
Dzisiaj rozłączyłem wtyczkę czujnika ciśnienia oleju i:
- bez połączenia z czujnikiem, po przekręceniu kluczyka zero reakcji (lampka nie świeci)
- przy podaniu masy, po przekręceniu kluczyka po paru sekundach pulsuje czerwona lampka i rozlega się przerywany sygnał dźwiękowy.
Wniosek taki, jak jest ciśnienie "ok" to czujnik rozłącza połączenie.
I tak nie wiem czy jest ok, kupiłem auto z drugiej ręki i tak jest od początku, może niech się wypowiedzą inni użytkownicy.
Cytat z instrukcji:
"Lampka kontrolna włącza się na kilka sekund po włączeniu zapłonu.1)
Jeżeli lampka kontrolna nie wyłącza się po uruchomieniu silnika lub zacznie migać
podczas jazdy, należy zatrzymać samochód i wyłączyć silnik."
pkt. 1) W samochodach z wyświetlaczem centralnym lampka kontrolna nie włącza się po włączeniu zapłonu,
a jedynie w razie usterki lub zbyt niskiego poziomu oleju silnikowego.
I jak tu być mądrym, w jednym wpisie powinna się wyłączyć po uruchomieniu silnika a w odnośniku nr. 1 nie włącza się. A u mnie tak jest że się włącza po przekręceniu kluczyka i od razu gaśnie be pracy silnika.
Sam nie wiem :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gogolekI tak nie wiem czy jest ok, kupiłem auto z drugiej ręki i tak jest od początku, może niech się wypowiedzą inni użytkownicy.
Zamieszczone przez gogolekpkt. 1) W samochodach z wyświetlaczem centralnym lampka kontrolna nie włącza się po włączeniu zapłonu,
a jedynie w razie usterki lub zbyt niskiego poziomu oleju silnikowego.
PROBLEM ROZWIĄZANY
Komentarz
-
Komentarz